RO EN
Home/Membri/Contul meu/Contact

Vizita la Centrul Laser de Cercetare ELI, Szeged, 8 noiembrie 2016

În data de 8 Noiembrie 2016, Clusterul AUTOMOTIVEST împreună cu Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic TEHIMPULS, au realizat o vizită specializată la ELI (Extreme Light Infrastructure) Laser Research Centre, Szeged, Ungaria.

Vizita a fost destinată unui grup selectionat dintre membrii celor două organizatii, având ca scop cunoașterea echipei ELI Szeged, ce tehnologii vor fi implementate și ce posibilități de colaborare sunt posibile după operaționalizarea ELI.

Iniţiat în 2005 şi inclus în Foaia de parcurs a Forumului Strategic European privind Infrastructurile de Cercetare (ESFRI) în 2006, proiectul Extreme-Light-Infrastructure (ELI) are ca scop investigarea diversităţii de aplicaţii ştiinţifice şi de cercetare a pulsurilor laser ultra-intense şi ultra-scurte.

Lansată în noiembrie 2007, faza pregătitoare a ELI a cuprins aproape 40 de instituţii de cercetare şi academice provenind din 13 state membre UE. Cei trei piloni ai proiectului, constând în infrastructuri diferite, vor fi localizate in trei țări: Cehia, Ungaria și România.

ELI-Hu Kft., o societate cu răspundere limitată non-profit din cadrul statului ungar, având ca acționari autoritatea municipală a orasului Szeged, Ungaria, și Universitatea Szeged, este entitatea juridică responsabilă cu implementarea infrastructurii ”Attosecond Light Pulse Source” (”Sursa pulsurilor de lumină la nivel de atosecunde”) a ELI.

website realizat de DOW MEDIA